Radosti, ki jih prinaša posvojitev

Posvojitev otroka zagotovo ni izmed lažjih stvari, ki jih lahko storimo v življenju. Čeprav se morajo vsi udeleženci v procesu posvojitve soočiti z unikatnimi izzivi, pa so deležni tudi edinstvene radosti in izkušenj.

Pozitivni učinki na posvojenega otroka

Posvojitelji otroku nudijo čustveno oporo in starševsko ljubezen skozi celotno obdobje odraščanja in dalje v življenju. Nudijo mu tudi potrebna finančna sredstva za brezskrbno in veselo otroštvo. Ne samo, da imajo ti otroci večjo izbiro pri izobrazbi, finančna varnost in čustvena opora s strani posvojiteljev znatno višata možnosti otrok dokončati željeno izobrazbo in doseči karierne cilje, ki si jih zastavijo. Posvojenemu otroku se torej zagotavlja možnost uspeti v življenju.

Življenje v zavodih, sirotišnicah, kriznih centrih ipd. otroku otežuje razvijanje socialnih spretnosti do te mere, da otroci, ki niso deležni posvojitve, pogosto težko funkcionirajo v družbi in težje tvorijo tesne medosebne odnose. Če posvojimo otroka, mu s tem dajemo možnosti, da splete prijateljske odnose s svojimi sošolci, drugimi otroci posvojiteljev ali pa z otroki v svoji soseski.

Pozitivni učinki na posvojitelje

Ljudje, ki posvojijo otroka, so deležni izkušenj, ki se kljub izzivom razvijajo v pozitivno smer, ne le za njih, temveč tudi za posvojenega otroka. Ljubezen, ki jo dajejo otroku, se jim vrne v enaki ali pogosto v še večji meri. Vzgajanje otroka ima pozitivne učinke na duševno dobrobit staršev. Lahko bi rekli, da so posvojitelji in posvojeni otroci drug drugemu v čustveno oporo.

Ko si s posvojitvijo zgradijo družino, lahko starši na otroka prenesejo svoje tradicije, vero in kulturo. Otroci tako dobijo občutek, da so del določene dediščine, starši pa se počutijo pomirjene, da bodo ti običaji živeli tudi po njihovi smrti. Ljudje se pogosto počutijo izpolnjene ob pomoči otroku v stiski. Tako so otroku hvaležni za ta občutek, otroci pa so jim hvaležni za rešitev iz stiske.

Vzgajanje otroka je neverjetna izkušnja, ki bi jo moral biti sposoben doživeti vsak človek. Družine s posvojenimi otroki so pomembne, saj gradijo družinsko kulturo razumevanja, empatije in podpore. Kljub vsem naštetim pozitivnim učinkom posvojitev vsekakor prinaša tudi velike izzive, izkušnja pa se od družine do družine razlikuje.

Dejstvo je, da za žensko posvojitev ni lahka odločitev in da jo, tako kot vsaka pomembna življenjska odločitev, zaznamuje za vse življenje.  Želimo pa si, da bi nosečim materam, ženskam, ki presodijo, da otroka res ne želijo ali pa ne morejo obdržati, pomagali videti, da obstaja tudi drugačna možnost od splava. Posvojitev je prav tako dokončno dejanje oddaje otroka, a namesto smrti posvojitev otroku ohrani življenje. 

Pripravila Martina Križanič

Vir: https://minellalawgroup.com/blog/10-benefits-of-adopting-a-child/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja